НВП «Екологічна лабораторія»
04074, м.Київ, вул. Автозаводська, 2
Тел.: (067) 232-12-68, тел./факс (044) 379-13-30

Кількість партнерів нараховує більш ніж 100 підприємств.

Серед них:

Обласне управління Національного банку України, АТ "Укрексімбанк", АКІБ "УкрСіббанк" (група BNP Paribas)

Ми робимо цей світ кращим!

З нами вже працюють:

Обласне управління Національного банку України, АТ "Укрексімбанк", АКІБ "УкрСіббанк" (група BNP Paribas)

Потрійна користь від сміття - переробка та утилізація комп'ютерів в Канаді

Якщо дружити з головою і робити все по розуму, то навіть неминуча тягар і брудна робота може принести трикратну користь суспільству. А тепер від гучних фраз до конкретного прикладу. Сьогодні я познайомлю вас з однією дуже продуманої канадської державною програмою з утилізації комп'ютерного та електронного брухту.

Вперше про організовану системі утилізації комп'ютерів та іншої електроніки канадці задумалися ще на початку 90-их років минулого століття.

Вже в 1993 році Industry Canada і TelecomPioneers виступили співзасновниками організації покликаної реалізувати це завдання. Так на світ з'явилася організація з нехитрим і логічним назвою "Комп'ютери Для Шкіл" (Computers for Schools - CFS). Детальніше розглянемо три основних завдання покладених на CFS.

1. Утилізація (або як тут кажуть - ресайклінг)

Перш за все - екологія. Те, що електронний брухт в надлишку містить отруйні речовини отруйні навколишнє середовище - факт відомий. Ось під цю аксіому і були видані відповідні закони, за якими великі компанії, а тим більше федеральні і провінційні організації не мають право викидати комп'ютерний і електронний брухт просто так, а зобов'язані його привозити і здавати в приймальний пункт CFS. Причому в обов'язок організацій входить не тільки самостійна доставка старого обладнання, але і також оплата за його переробку. Подобається - не подобається - закон є закон. З іншого боку, канадці і самі досить мотивовані для того, щоб розуміти, що заплачені гроші, перш за все, йдуть на користь суспільству в якому вони живуть самі.

Я вам не скажу за всю Канаду, але жителі міста Вінніпег - перш за все люди свідомі і вже потім законослухняні. Як і було сказано раніше, закон не поширюється на приватних осіб, проте багато жителів самі і з власної ініціативи їдуть через все місто, привозять свої старі електротовари та комп'ютери, а також ще й платять з власної кишені від 5 до 50 доларів за утилізацію. Здавалося б, а що їм заважало просто донести до смітника? - Нічого не заважало, але напевно з такої свідомості і починається поняття, що є бути цивілізованою людиною.

2. Безкоштовні комп'ютери для нужденних.

Не потрібно бути комп'ютерним гуру, щоб розуміти той факт, що під кожні завдання потрібні комп'ютери з різною модифікацією. Іншими словами, якщо для одних завдань комп'ютер вже морально застарів, то з іншими завданнями на зразок офісу та інтернету прийнятний комп'ютер впорається легко. Цей факт і є основою другого напрямку діяльності CFS. Будь-яке навчальний заклад або некомерційна громадська організація можуть подати заявку на отримання необхідного устаткування. Залежно від модифікації, комп'ютери діляться на три категорії.

Перша категорія - найпростіші - їх віддають безкоштовно. Друга і третя категорія - комп'ютери поактуальней і за деяку символічну плату. Нижньою межею на сьогоднішній день визначає долю комп'ютера є наступна конфігурація: процесор: 800MHz - 1.8GHz пам'ять: 256 - 512MB диск: 10 - 30GB

Все, що нижче - йде на розбирання і утилізацію.

Всі комп'ютери поставляються з операційною системою Windows 2000. За угодою з Microsoft, комп'ютери, що виходять з-під даху CFS, звільняються від сплати за ліцензію на Windows. Софтверному гігантові так само не чуже почуття благодійності.

3. Допомога в працевлаштуванні.

"Немає досвіду - не беруть на роботу, не беруть на роботу - звідки взятися досвіду?" - Цей відомий порочне коло є проблемою не тільки початківців місцевих техніків. Канада - країна іммігрантів, іммігранти її заснували, вони ж і продовжують сюди перебувати широкими шеренгами. За традицією, місцеві роботодавці хочуть брати людей вже з канадським досвідом роботи, а так само просять рекомендації від попереднього канадського роботодавця.

Проблема практично глобальна. Третій напрям діяльності CFS якраз і покликане надавати допомогу у вирішенні цього завдання. Для того щоб влаштуватися на роботу техніком в CFS необхідно здати не складний іспит з комп'ютерної конфігурації, а також бути не старше 30 років. На погане знання англійської мови тут очі закривають легко. З кожним працівником укладають персональний контракт на півроку, і єдине, що просять - працювати сумлінно. Інших вимог немає.

Ми розглянули основні завдання CFS. Тепер коротко розповім про те, як все функціонує з точки зору техніків. Вся робота поділена на ділянки:

1 - Приймальний пункт.
Все що привозять на переробку насамперед педантично заносять до каталогу і сортують залежно від того, що з цим потім будуть робити - або на утилізацію, або для повторного використання.

2 - Звичайні комп'ютери.
Всі комп'ютери визнані придатними до повторного використання приходять сюди. Перш за все, їх продувають від пилу, збирають необхідну конфігурацію, встановлюють Windows, ретельно протирають і чистять корпус від бруду і заносять до каталогу. У міру потреби ці ж техніки відвантажують готове замовлення. Так само вони займаються лазерними принтерами, сканерами і мережним устаткуванням (свічі, хаби и.т.д)

3 - Ноутбуки.
Серед техніків - це вважається елітною роботою. Все теж саме, як і в попередньому абзаці, тільки тут уже до розуму доводять ноутбуки.

4 - Утилізація.
Або як вони себе називають - варвари. На цій ділянці за допомогою викруток і молотка все, що підлягає утилізації, розбирається на складові компоненти: електронні плати, кабелі, метал, кольоровий метал, процесори, блоки живлення і просто сміття. Чим ретельніше розсортовані компоненти - тим більше переробна фабрика за них заплатить CFS. Монітори та UPS розбирати не можна, небезпечно, їх відправляють як є. Ще одне найважливіше правило CFS - турбота про знищення даних на жорстких дисках. Всі придатні до використання диски проходять процес повного стирання спеціальними утилітами. Ті ж диски, які визнані непридатними, на ділянці утилізації просвердлюють наскрізь.

На кожній з ділянок техніки працюють по 2-4 тижні, а потім, як правило, змінюються по колу, щоб кожен зміг і набути досвіду і попрацювати на більш чорних роботах.

У висновку, мені хочеться сказати, що програма CFS вже існує 15 років і за цей час довела не тільки свою грандіозну користь і спроможність, а й те, що при відповідному законодавстві може бути повністю на самоокупності, а це погодьтеся так само не менш важливо. Детальніше про програму можна прочитати здеь www.cfsl.mb.ca

Що ще характерно, реалізувати такий проект - це набагато простіше, ніж побудувати Великий Адронний Колайдер. У тому сенсі, якщо цивілізовані люди вже й навчилися втілювати грандіозні проекти, то прибирати за собою свої ж власні відходи - вони просто зобов'язані вміти.


Олександр Черняков